2009.04.28 M:40 Intervju

M:40 från Lidköping är ett av de band som imponerat mest på mig det senaste året. Dels deras 7" Industrilandskap och sen deras split 7" med Sand Creek Massacre är sånt man inte blir glad av, och det är knappast meningen. Men dom är så förbannat bra. För ett italienskt fanzines räkning gjorde jag en intervju med bandet som dessutom återfinns här. Länkar följer efter intervjun.1. Presentera bandet, vem gör vad och vad gör ni förutom att spela i M:40?

Bandet består av Simon på trummor, Johan bas, Daniel gitarr& sång och Sebben på sång. Utöver bandet står tre av oss och sliter på arbeten. Simon och Daniel på ett stort industribageri och Johan inom bilindustrin. Sebben har drabbats av krisen och är "mellan två jobb".

2. Ni ska snart dra till Tyskland för några spelningar, vad har ni för förväntningar? Vilket land har varit roligast att spela i tidigare samt vad är skillnaden mot att spela utanför Sveriges gränser?

Det ska bli skitkul. Det var nästan två år sedan vi var nere i tyskland så det är på tiden. Att åka med End of all ska också bli kul. Ett bra gäng. Att det är bara fyra spelningar det här gången finns det både för och nackdelar med. Det är ju kul att vara ute på en längre tur men fyra spelningar blir däremot intensivt så det ska bli skitkul. Tyskland är oftast ett bra land att spela i. Men Tjeckien var nog en favorit innan vi kom innanför Rysslands gränser. Ryssland har nog varit absolut bäst. På dom flesta ställen utomlands är folk alltid mer peppade och engagerade på en spelning. I sverige känns det som att folk är lite segare och tar det mesta för givet. Men det kan ofta vara bra i sverige också.

3. Jag tror inte jag sett en enda dålig recension med er, är ni förbannade på riktigt eller har ni drillats i svensk musikskola och vet hur man ska låta...berätta, hur gör ni för att vara så bra? Berätta även gärna om vad som har sagts om er.

Ha ha, ja det är väl skitkul att man får bra respons. Det är bara att tacka o ta emot. Du skulle ha läst våran första recension vi fick på våran första demo. Ha ha, det var en riktig sågning. Men det var inte bra heller. Ne, det finnns inte mycket musikskola i bandet. Det måste vara så att vi bara är förbannade på riktigt helt enkelt. Våra låtar är väl egentigen inte speciellt komplicerade heller....

4. Vad lyssnar ni på för band/artister?

Några band att rada upp: Tragedy, Kylesa, Switchblade, Skitsystem, Cult of luna, End of all, The knife, Fever ray,Black Sabbath, Doomriders Dillinger escape plan, Mastodon, Splitter

5. Beskriv Lidköping som stad, finns det några schysta ställen att spela på? Finns det gott om folk på spelningarna?

 Lidköping är en ganska liten stad. Det bor ungefär 35.000 personer i hela kommunen. Att sätta upp spelningar här kan vara lite osäkert. Har man tur så kommer det ett hundratal personer men det kan lika gärna komma ett tiotal. Under år 2008 satte vi upp en del Hardcore och punk-spelningar i våran replokal. Det gick oftast rätt så bra. Det kom i alla fall folk så att det gick runt. Men i år bli det inte mycket med spelningar där. Finns väl för lite tid helt enkelt. Annars finns det faktiskt inga givna ställen att spela på tyvärr. Det finns ett ungdomshus, men arrangemangen där inte alls funkat bra. Det fanns även en rockbar som satte upp en hel del bra grejer. Men tyvärr slog dom igen ganska nyss. Annars finns det väl några arrangörsgrupper som sätter upp lite spelningar nån gång ibland på olika ställen...6. Ni ligger inte på latsidan, utan släpper minst nånting varje år. Om man går tillbaka till er första CD, vad är skillnaden mot det senaste ni spelade in?

Om man jämför våran första cd "Tomma ord är inte värda ett skit" med den senaste inspelningen som släpptes som "Industrilandskap" epn och split-epn med Sand Creek Massacre så har det helt klart gått mot ett mörkare, aggressivare och tightare sound. Skulle nog säga att det finns lite mer humor på första skivan också. Inte för att den är särskilt skojig alltså, men det var nog ändå på lite annat sätt då jämfört med nu. Självklart har vi lika roligt nu, det är inte det jag menar. Det är nog så att det inte kändes lika noga i början, så vi gjorde lite vad som helst. Nu är man ändå lite mer eftertänksam på vad som görs.

7. Har ni gjort er ett såpass stort namn än så att ni kan dra mycket folk till spelningar i Sverige. Jag tycker själv det är ett problem att många människor inte vågar gå på en spelning med något man inte hört tidigare.

Nej, det skulle jag inte påstå. I Sverige kan det ju som du säger vara ganska svårt att få folk till spelningar, tyvärr. Särskilt när det gäller små okända band, men även när det gäller lite större band. Det är synd, men många sitter hellre hemma och slappar eller super än att gå på spelningar.

8. Berätta hur dealen har varit med och mellan Hobo, Em och Halvfabrikat.


Det är en del olika bolag från olika länder som har varit med på vissa släpp, men i stort sett är det Halvfabrikat Records som släpper våra skivor. HoboRec är alltid med på ett eller annat sätt eftersom det är i deras studio i Jönköping som vi spelar in alla våra grejer. Våran första cd släppte vi däremot på egen hand och det var då vi kom på namnet Em Records. Men det har funkat väldigt bra att samarbeta med Danne och Halvfabrikat Records, och det kommer vi säkert att göra framöver.


9. Vem i bandet får alla groupies samtidigt som vem är det som sköter tekniken medan vilka är mest intresserade av alkoholen när ni kommer till ett nytt ställe?

Det är inte direkt någon idol- eller rockstjärnemusik vi spelar så den första frågan passar vi på. Men Johan "mr elektroniker" kan allt se till att ordna upp med tekniken när det krånglar, och sen måste jag nog säga att alla är rätt sugna på ölen när vi kommer till nya ställen. Är inte det halva nöjet?
__

Det är halva nöjet helt klart. Men groupies kan också vara ett nöje... inte för att jag vet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback